Arnhemse plastic huis; save home save plastics

Eerste Arnhemse plastic huis in 2020 opgeleverd

In 2019 kondigde het Arnhemse save plastics aan dat het zowel een huis als een kantoor van gerecycled Arnhems plastic aan het bouwen was. Inmiddels staat het kantoor, maar hoe is het met het Arnhemse plastic huis, dat de naam save home draagt?

Vertraging

Het huis, een volledig zelfvoorzienende en verplaatsbare woning die is geproduceerd met lokaal afvalplastic, krijgt steeds meer vorm, vertelt Bram Peters, directeur van save plastics. “We zijn aan het bouwen. Het heeft wat vertraging opgelopen vanwege fouten in de tekening, maar dat gebeurt vaker bij innovatieve projecten. We zijn nu met vijf man aan het timmeren. De vergunningen om de woning in Oosterbeek te plaatsen zijn ook rond. Ik ga er zelf, met mijn gezin, in wonen. Het plan is dat dat in maart gaat gebeuren.”

Ik ga er zelf, met mijn gezin, in wonen

Pionieren

Arnhemse plastic huisDe woning is volledig ‘off-grid’, wat betekent dat hij zelfvoorzienend is en niet is aangesloten op het elektriciteitsnet en de aardgasaansluiting. “De aanwezige systemen moeten goed getest worden en dat wil ik zelf graag doen”, vertelt Peters. “Het plan is dat wij daar twee jaar blijven wonen, zodat we alle seizoenen twee keer meegemaakt hebben.”

Parallel aan die testfase wordt een serie van tien identieke woningen gebouwd waar mensen die willen pionieren zich voor aan kunnen melden. Eventuele kinderziektes die Peters constateert worden daar uiteraard al uitgehaald. Niet lang daarna begint de bouw van een serie van vijftig woningen. Al die woningen kunnen in theorie overal worden neergezet. “Ze bestaan uit drie losse units die met een vrachtwagen vervoerd kunnen worden.”

Plastic kantoor

Eerder ontwikkelde save plastics samen met het bedrijf Airhunters ook al een plastic kantoor op Industriepark Kleefse Waard. Dat wordt sinds kort gebruikt. “Het staat op een prachtige plek en het bevalt het bedrijf heel goed. Dat kantoor, dat op maat is gemaakt, was een belangrijke proeftuin voor het huis dat we nu bouwen. Een kantoor bouwen is echter anders dan de realisatie van een woning. Je hebt met andere wetgeving en benodigdheden te maken.”

We hebben plannen om een regiofabriek neer te zetten, zodat plastic afval door iedereen nuttig weggezet kan worden

Voor zijn projecten, vooral voor de nog te bouwen huizen, heeft save plastics veel afvalplastic nodig. Dat wil het uit de regio halen. “We hebben al met de gemeente gesproken over het veiligstellen van de grondstoffen en dat ziet er heel goed uit. Ook hebben we plannen om hiervoor een soort regiofabriek neer te zetten, zodat afval door iedereen nuttig weggezet kan worden. Dat is onze stip op de horizon.”

Speciaal voor de doorontwikkeling van de save home is de stichting Save Living opgericht. “Die heeft als doel om circulaire bouwproducten met sociale waarde te ontwikkelen”, legt Peters uit. “De stichting zal de eerste save home gaan exploiteren.”

Best gelezen: De toekomst van Arnhems plastic staat als een huis

Dit artikel is een vervolg op het artikel: De toekomst van Arnhems plastic staat als een huis. In het interview werd toen ingegaan op de ambities van save plastics. Het artikel dat hierover verscheen leest u hier: lifeport.nl/nieuws/save-plastic-huis/

Aan het einde van 2019 kijken we welke artikelen door onze lezers het interessants gevonden werden. Waar staat de organisatie nu ten opzichte van het moment dat het artikel werd geschreven? En welke ontwikkelingen verwachten zij nog meer?

Meer 'Best gelezen van 2019'

Meer over circulariteit

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail