winnaar jan terlouw innovatieprijs bese-products

BESE-products wint tiende Jan Terlouw Innovatieprijs

Op 11 september vond tijdens het online netwerkevent The Future of Us de uitreiking van de Jan Terlouw Innovatieprijs van 2020 plaats. BESE-products mocht deze prijs in ontvangst nemen voor de door hen ontwikkelde BESE-elements, een biologisch afbreekbaar 3D-systeem dat helpt ecosystemen te herstellen.

Het was de tiende keer dat de Jan Terlouw Innovatieprijs werd uitgereikt door Stichting Kiemt. Met de prijs won BESE-products tevens een cheque van 10.000 euro. Karin Didderen, mariene bioloog en onderzoeker bij BESE-products, is trots: “Wat een eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen van Jan Terlouw en wat fijn om hier te mogen staan.”

De prijs heeft als doel innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren. Door de media-aandacht die gepaard gaat met de prijs krijgen de innovaties van BESE-products een podium.

BESE-elements

BESE-elements sprong eruit vanwege het detailniveau waarin de ideeën van BESE-products zijn uitgewerkt en de relatief eenvoudige toepassing ervan. Zo is het systeem vervaardigd uit het biologisch afbreekbare aardappelzetmeel en kan de driedimensionale structuur onder andere worden ingezet om ecosystemen te herstellen (denk aan schelpdierriffen, mangroven, zeegras, kwelders of wetlands), kusten en oevers te beschermen, water te zuiveren of aquacultuur te verbeteren. Op zichzelf natuurvriendelijk en uiterst effectief dus.

Jan Terlouw

De prijs werd traditiegetrouw uitgereikt door Jan Terlouw zelf. “Zo mooi om te zien dat er zoveel projecten zijn die de moeite waard zijn. De mensen die het probleem zien en de wegen bewandelen om het anders te doen. De winnaar achter deze innovatie heeft een duidelijke verbinding met de regio maar kan ook wereldwijd het verschil maken met een team dat veel inhoudelijke expertise heeft. De innovatie is volledig circulair en breed toepasbaar”, aldus Terlouw.

Ambitieprijs

Naast de hoofdprijs wordt ook de Ambitieprijs uitgereikt. Uit de genomineerden (XINTCglobal, AeroCount en Waste Works) koos de jury voor het fijnstofdetectiesysteem van AeroCount. Zij wonnen 5.000 euro prijzengeld en vijf dagen advies en ondersteuning van Kiemt. Het bedrijf is voortgekomen uit een studentenproject van studenten van de Radboud Universiteit. AeroCount heeft ondersteuning gekregen van Mercator Launch.

Meer over Jan Terlouw Innovatieprijs

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail