Belinda Elfrink: Zevenaar zoekt nu vooral de samenwerking
De gemeente Zevenaar maakt plannen voor de overgangsfase en daarna de herstelfase na de coronacrisis. Wethouder Belinda Elfrink beseft dat Zevenaar daarvoor buiten de gemeentegrenzen moet kijken.

Belinda Elfrink is wethouder bij gemeente Zevenaar
“Aan het begin waren we bezig met de ultrakorte termijn”, geeft Elfrink aan. Nu is er ruimte om wat verder vooruit te kijken: “We komen in een overgangsfase en straks in een herstelfase. Daar zijn we op dit moment mee bezig.”
We weten dat er een dip aankomt, maar niemand weet hoe diep die gaat zijn.
Ondernemersportaal
“Dat kan gaan om heel concrete dingen”, vervolgt de wethouder die onder meer economie, werkgelegenheid, recreatie en toerisme in haar portefeuille heeft. “Voor de overgangsfase hebben we samen met de gemeenten Duiven en Westervoort een ondernemersportaal opgericht. Ondernemers kunnen daar terecht met vragen over de verschillende regelingen die met werk en inkomen te maken hebben. Dat is nodig, want sommigen zien door de bomen het bos niet meer.”
“Daarnaast hebben we een team opgezet waarin mensen zich buigen over alles dat met het houden van anderhalve meter afstand te maken heeft, onder meer op de terrassen. Daarin zitten onder andere buitengewoon opsporingsambtenaren, openbare orde, beheer en vergunningverleners. Het doel is dat ondernemers snel antwoord krijgen op hun vragen in plaats van dat ze eerst langs allerlei loketten moeten.”
Economisch herstel
Met de vier andere Liemerse gemeenten – naast de eerdergenoemde gemeenten Westervoort en Duiven ook Rheden en Montferland – zit Zevenaar om tafel om te praten over het economische herstel op de langere termijn. “De kracht van dit gebied ligt al heel lang in de maakindustrie, de logistiek en de vrijetijdseconomie. Dat was zo in de hoogconjunctuur, maar dat is niet anders in een laagconjunctuur. Die kracht moet je benutten, ook nu er flinke klappen zijn gevallen. Investeren is noodzakelijk. Als gemeente is dat lastig, we hebben flink moeten bezuinigen de laatste jaren. Maar hopelijk zijn er, onder andere met hulp van de provincie, toch mogelijkheden.”
Daarnaast gaat binnenkort de Liemerse ambassade van start. “Daarin trekken ondernemers, onderwijs en overheid samen op. Dat staat los van corona, maar het is misschien een heel geschikt middel voor herstelprojecten.”
Samen oppakken
Met de achttien gemeenten in de regio Arnhem – Nijmegen zit Zevenaar binnenkort om tafel om te praten over het herstel. Het is geen toeval dat het bij vrijwel alle voorbeelden die Elfrink noemt gaat over trajecten waarin Zevenaar de samenwerking zoekt. “Economie en de arbeidsmarkt houden natuurlijk niet op bij de grenzen van de gemeente”, zegt ze. “We pakken dit soort dingen dus heel graag samen op.”
Niet alleen de gemeente zelf, maar ook ondernemers worden creatiever en werken meer samen, zo merkt ze. “Een kunststofbedrijf in onze gemeente maakt nu kunststof schermen. En twee ondernemers hebben Liemers Bezorgt opgezet om de horeca te helpen met het bezorgen van eten en drinken. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van bedrijven die elkaar helpen. Naast die mooie verhalen maak ik me wel degelijk grote zorgen. We weten dat er een dip aankomt, maar niemand weet hoe diep die gaat zijn. Dat vind ik behoorlijk spannend.”