BE O Bottle

BE O haalt CO2 uit de lucht met een herbruikbare waterfles van bioplastic

BE O is een geliefd Nijmeegs bedrijf. Met een zelf ontwikkelde waterfles van bioplastic uit suikerriet veroverde oprichter Damir Perkic al vele harten. Zijn inzet: klimaatverandering bestrijden én plasticgebruik verminderen. The Economic Board spreekt met hem terwijl hij in de auto zit naar de kunstoffenbeurs in Düsseldorf.

Hij bezoekt de beurs om nieuwe producten te ontdekken, maar ook voor nieuwe contacten en mogelijkheden om zijn missie verder te brengen.

Wij worden het nieuwe Tupperware, maar dan met het juiste materiaal.

Toen Perkic bij een van de grootste plasticfabrikanten van de wereld werkte, besefte hij dat er nogal wat problemen zijn rond de productie van plastic. “Er wordt maar heel weinig plastic gerecycled, iedere minuut verdwijnt er een vrachtwagen vol plastic in de oceaan en aardolie als grondstof is ook eindig.” Daar komt nog bij dat de markt voor plastic in 2050 waarschijnlijk vier keer zo groot is als nu.

Het interessante is dat tegenover iedere kilo CO2 die we uitstoten met ons productieproces, er vier kilo opgevangen wordt.

Superprofessioneel

Er is dus verandering nodig en omdat het bedrijf waar hij werkte niet direct insprong op zijn ideeën, besloot hij om het zelf te gaan doen. “Ik wilde consumenten ook bewust maken, daarom zette ik in op een superprofessioneel product, het moest wel aantrekkelijk en overtuigend zijn.”

Zijn netwerk in het plastic was gigantisch, dus hij kon snel schakelen. Hij vond een fabriek in Didam die ook meefinancierde, net als de Rabobank, een andere investeerder en hijzelf. Na een ontwikkelperiode van anderhalf jaar, te lang, volgens Perkic, komen er nu 10.000 BE O Bottles per week van de band. Als de vraag verder groeit, kan hij opschalen naar 100.000.

 “Maar de focus ligt op het ontwikkelen van nieuwe producten. Als je het gebruik van plastic wilt veranderen, moet je het zelf ontwikkelen en lokale reststromen benutten.” Dat is precies wat BE O nu aan het doen is, al blijft het nog even geheim wat er op dit moment in het lab wordt uitgebroed.

CO2 omlaag

Maar blijft het niet gewoon plastic, een vervuilend materiaal?

“Nee, het interessante is dat tegenover iedere kilo CO2 die we uitstoten met ons productieproces, er vier kilo opgevangen wordt. Dit komt doordat we planten, die CO2 opnemen, verwerken in het product, dus het CO2 wordt daarin opgeslagen. We zijn klimaatpositief.” Daarnaast doneert BE O voor iedere fles die het verkoopt een boom, die geplant wordt in een van de droogste gebieden van Afrika. “We zorgen daarmee nu al voor een half miljoen kilo CO2-opname per jaar.”

BE O Bottle flesHet herbruikbare waterflesje was ook van de partij op het jaarlijkse event The Economic Board x INNOVATE: een mooi welkom voor alle bezoekers. Het verving daar de wegwerpfles die normaal gesproken uitgedeeld wordt op een evenement.

Meer over circulair produceren

TwitterLinkedInEmail