Weurtse afvalverwerker ARN gaat luiers recyclen
Vanaf volgend jaar gaat afvalverwerker ARN uit Weurt starten met het recyclen van luiers en incontinentiemateriaal. De afvalverwerker heeft een voor Nederland unieke installatie gebouwd waar jaarlijks 15.000 ton aan baby- en incontinentieluiers kan worden verwerkt tot kunststofkorrels, biogas en kalium. Doordat de luiers niet worden verbrand, wordt 15.000 ton aan CO2-uitstoot per jaar bespaard.
Het verwerken van de luiers gebeurt door het verkleinen, mengen en vervolgens verhitten van gebruikte luiers samen met rioolslib tot 260 graden onder een hoge druk, zogenoemde thermische druk hydrolyse. Hiervoor werkt ARN nauw samen met het Waterschap Rivierenland.
De stoom die wordt gebruikt is afkomstig uit de verbrandingsinstallatie van ARN. Het doodt ziektekiemen en breekt restanten van medicijnen af die mogelijk in het materiaal zitten. De ‘luierfabriek’ kostte 4,4 miljoen euro en creëert acht tot tien nieuwe banen.
→ Lees hier het eerder verschenen artikel over de plannen van ARN.
Testfase
Vijf jaar geleden is ARN in samenwerking met ingenieursbureau Elsinga Beleidsplanning en Innovatie gestart met een luierinstallatie van driehonderd liter. Na twee jaar testen heeft ARN een eerste reactor van 5.000 liter gebouwd, welke in 2019 in gebruik is genomen. Na een succesvolle testperiode van één jaar is nu besloten tot uitbreiding naar drie installaties, met een gezamenlijke capaciteit van 15.000 ton luiers per jaar. Alleen met een dusdanig grote productiecapaciteit kan de recycling rendabel worden. Naar verwachting kunnen de drie installaties volgend voorjaar helemaal draaien.
Inzameling
Nu komen de luiers nog uit verschillende plekken uit het land, maar straks wil ARN vooral materiaal uit de regio gebruiken. Er wordt onderzocht hoe de inzameling het beste vormgegeven kan worden. Volgens Gerard van Gorkum, directeur van ARN, gaat de inzameling inwoners geen extra geld kosten. Hoewel de installatie duur is en apart inzamelen geld kost, leveren de restproducten van het recyclen geld op. Voor iedere 1.000 kilo aan restafval die wordt verbrand, betaalt ARN nu 33 euro aan belasting aan het Rijk. Zo duur zal de luierrecycling nooit worden, garandeert Van Gorkum.
Gemeente West Maas en Waal heeft in een aantal dorpen al luiercontainers geplaatste. Zij wilde niet wachten op de luierverwerkingsinstallatie, omdat inwoners hier per ingeleverde zak restafval betalen en de gemeente met name ouderen niet extra op kosten wil jagen.