Foodvalley champions 2020; opleiding Food Aeres, The Sustainability Consortium Food NL, voeding, verspilling, blockchain Food&Businesspark

Architectuurstudenten bij ArtEZ onderzoeken het regionale voedselsysteem

In samenwerking met van Hall Larenstein zette de masteropleiding Architectuur van ArtEZ een programma op over Food. Hierin kiezen derdejaars studenten zelf een thema om te onderzoeken en uit te werken tot een ruimtelijk ontwerp.

The Economic Board sprak met Ko Jacobs, directeur van de Academie van Bouwkunst, over de inzet van dit programma en de onderwerpen die de studenten aan het uitdiepen zijn.

Een verschuivende rol voor architecten

Jacobs schetst een beeld van de hedendaagse architect die meer inhoudelijk betrokken is bij onderzoek en verkenning van ruimtelijke plannen. “Architecten krijgen steeds meer een rol in de fase die voorafgaat aan een ruimtelijk project. Dit studieonderdeel is bedoeld om studenten te laten ontdekken wat er allemaal speelt voordat een ruimtelijke opgave geformuleerd is. De studenten leren belangen herkennen en strategisch opereren. Zo kunnen ze zelfs een rol spelen bij de ruimtelijke vraag die er uiteindelijk komt te liggen.”

De stad als obesogene omgeving of de strijd tussen de Amerikaanse en de Europese rivierkreeft. Het onderzoek levert een enorme ideeënrijkdom op.

Een voedselsysteem ruimtelijk beschouwd

“De studenten kregen een inleiding op het onderwerp Food en de regio rondom Arnhem. Vervolgens kozen ze allemaal een thema. Hoe kun je delen van het systeem stimuleren, welke ruimtelijke opgaven horen daarbij?”

Zo verdiepte een student zich in het verbouwen van voedsel: hoe kun je dat beter doen en inzetten op gezonder eten? Ook het thema van een andere student was gericht op gezondheid, die de stad als obesogene omgeving benaderde. Zij stelde zich de vraag hoe je meer vegan snacks kunt introduceren, om de vette hap te lijf te gaan.

Food bij Artez

De studenten koken samen met lokale ingrediënten

Verder kwam de Nederlandse appel aan bod, die zo goed is en toch concurrentie heeft van importappels uit Nieuw-Zeeland. Een andere inheemse soort, de eetbare Europese rivierkreeft was ook onderwerp van studie. Deze dreigt namelijk het loodje te leggen door de agressieve Amerikaanse rivierkreeft die zich gevestigd heeft in de Nederrijn.

Omdat steden dringend vergroening kunnen gebruiken, onderzocht een student hoe je eetbaar groen op daklandschappen zou kunnen inzetten. Voor voeding en tegen hittestress.

Ruimtelijke opgave

Nu de studenten hun eerste verkenningen afgerond hebben, gaan ze in het voorjaar een ruimtelijk ontwerp maken voor de oplossing die ze voor ogen zien. Dat kan variëren van een gebouw voor een nieuw soort sportschool tot een stedelijk ontwerp voor groene daken.

Reageren op vragen uit de omgeving

Jacobs: “We kiezen ieder jaar een ander onderwerp, waarbij we reageren op vragen vanuit de omgeving. In dit geval was dat Van Hall Larenstein, maar we praten bijvoorbeeld ook met de gemeente en andere partijen.”

Meer over ArtEZ

TwitterLinkedInEmail
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail