podcast AI; AI for Life Center

AI for Life wil na veelbelovend eerste jaar doorpakken met fysiek Center

Als Richard Dobbelmann, business associate van The Economic Board, praat over het AI for Life Center, dan is zijn enthousiasme aanstekelijk. Vooral als het over de potentie van Artificial Intelligence (AI) gaat en de sterke positie die de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen op dat gebied heeft. Met het AI for Life Center moet die positie verder worden versterkt. Het eerste jaar was veelbelovend.

Richard Dobbelmann

Business associate Richard Dobbelmann nodigt iedereen die interesse heeft iets met AI te doen, om contact op te nemen.

Dobbelmann gaat eerst een jaar terug in de tijd. “Tijdens één van mijn gesprekken met mensen van de Radboud Universiteit (RU) vertelden ze over het plan van een Radboud AI Center, om hun uitzonderlijke activiteiten op het gebied van Artificial Intelligence beter te structureren.” Hij kiest het woord ‘uitzonderlijk’ heel bewust. “De RU is er al ruim dertig jaar mee bezig en als je kijkt naar de citatiescore van hun onderzoeken over AI, dan staan ze in Nederland met voorsprong op nummer één. Die positie was nog veel te veel onderbelicht, dus ik zag allerlei mogelijkheden voor de hele regio.”

Langzaam maar zeker ontstond het plan voor een regionaal triplehelix-samenwerkingsinitiatief. Zo werd het AI for Life Center geboren. “De RU was enthousiast en de leden van The Economic Board ook. We vormden vervolgens een groep met onder andere hoogleraren van de RU en grote bedrijven zoals VGZ, Menzis, Kraft Heinz, TenneT, Alliander en EIFFEL. We spraken daarmee over de plannen voor de toekomst, maar pakten ondertussen meteen een aantal heel concrete projecten op.” Als het aan Dobbelmann ligt wordt er snel een fysiek AI for Life Center in de regio gerealiseerd. “Van daaruit willen we regionale, maar ook nationale en internationale uitdagingen oppakken.”

Aan elkaar knopen

AI for Life focust zich op de regio, maar kijkt zeker ook buiten die grenzen. Zo is in samenwerking met de Universiteit Twente, de Twente Board en Oost NL de AI hub Oost-Nederland opgezet, als één van de regionale hubs binnen de Nederlandse AI Coalitie.

Het was zeker niet het enige dat AI for Life in zijn eerste jaar voor elkaar kreeg. Dobbelmann geeft een voorbeeld. “We kwamen in contact met AWI, een softwareontwikkelaar voor de verzekeringsbranche. Het beschikt over veel waardevolle data en wil daar iets mee doen waar verzekerden wat aan hebben. Ik heb ze in contact gebracht met Relai, een regionaal bedrijf dat gespecialiseerd is in de toepassing van AI. Ze gaan nu samen aan de slag. Uiteindelijk is het de bedoeling dat verzekeraars door AI betere voorspellingen kunnen doen en verzekerden daardoor minder hoeven te betalen. Wij gaan verder op zoek naar partijen die aan kunnen haken om iets toe te voegen aan deze doelstellingen.”

Die rol, het aan elkaar knopen van partijen, is zeker een van onze belangrijkste taken”, vervolgt hij. “Maar we zorgen er ook voor dat we nationaal en internationaal beter op de kaart komen, dat het beter inzichtelijk wordt bij wie je ergens voor moet zijn, we organiseren evenementen en bijeenkomsten om kennis te delen, dragen bij aan een goed vestigingsklimaat voor bedrijven en zetten ons in voor goede opleidingen en het behoudt van talent.”

Levens redden

Dobbelmann twijfelt niet aan het enorme potentieel van AI. Hij geeft twee voorbeelden. “Onze regio heeft diverse ICAI Labs gerealiseerd, waarbij PhD-studenten bij bedrijven onderzoek doen naar de mogelijkheden met AI. Bij het Nijmeegse Thirona, bijvoorbeeld. Dat heeft als doel dat AI het werk van radiologen ondersteunt als het gaat om het herkennen van aandoeningen zoals tuberculose op longfoto’s. Zeker in ontwikkelingslanden kan dat enorme hoeveelheden levens redden.”

Een ander mooi project is dat van afvalverwerker Dar en technologiebedrijf Zoolt”, geeft hij aan. “Ze werken aan een sensor in de putten waar het regenwater in wegloopt. Daarmee kun je zien wanneer die verstopt raken en leeggezogen moeten worden. Dat gebeurt voorspellend en wordt op een slimme manier gekoppeld aan de planningssoftware van de vrachtwagens.” Het voordeel daarvan moet niet onderschat worden. “Je hebt daardoor minder vrachtwagens nodig, waardoor je als stad uiteindelijk miljoenen kunt besparen. Ik kan veel leuke dingen bedenken die je daarmee kan doen. Als je dagelijks bezig bent met AI, zoals ik, dan blijf je je verwonderen over wat er allemaal al mogelijk is of in de toekomst mogelijk gaat worden.”

Fysieke plek

In 2021 willen we met AI for Life doorpakken. “Komend jaar moet het AI for Life Center er komen te staan. Dan hebben we een fysieke plek waar iedereen terecht kan met vragen over Artificial Intelligence. Door te bellen, te mailen of gewoon door binnen te lopen. Mensen worden vervolgens in contact gebracht met de juiste personen en zo ontstaan uiteindelijk mooie samenwerkingsprojecten.” Maar er gebeurt daar, als het aan hem ligt, veel meer. “Er zitten R&D-afdelingen van bedrijven, net als start-ups en scale-ups. Hoogleraren gebruiken het als uitvalsbasis en studenten ontmoeten er elkaar. Het wordt een plek waar je de energie en potentie van AI voelt.”

Dobbelmann zoekt dus de samenwerking met zoveel mogelijk partijen. “Daarom wil ik iedereen die interesse heeft om iets met AI te doen uitnodigen om contact op te nemen.”

Meer over de ambities van The Economic Board in 2021

Meer over AI

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail