Netwerk

The Economic Board komt op voor positie regio in AI Coalitie

The Economic Board is toegetreden tot de Nederlandse AI Coalitie. Dat netwerk van bedrijven, overheden en kennisinstellingen wil gezamenlijk de kansen rond Artificiële Intelligentie (AI) benutten.

Als we als regio niet aan dit soort initiatieven meedoen, gaan alle fondsen naar andere regio’s. Dat kan grote gevolgen hebben voor de regionale economie

Megabedrijven partner AI Coalitie

De lijst van partners van de AI Coalitie is indrukwekkend. Megabedrijven zoals Shell, Unilever, KLM en Philips, verschillende ministeries, provincies, gemeenten zoals Amsterdam en Den Haag en ook kennisinstellingen als TU Delft en Eindhoven University of Technology zijn erbij betrokken. The Economic Board zit nu bij hen aan tafel.

We willen erbij zijn, mee kunnen praten en vooral ook horen waar de rest van het land mee bezig is”, zegt Richard Dobbelmann. Hij praat namens The Economic Board met bedrijven, kennisinstellingen en overheden over de realisatie van een AI Center. Tijdens het voorbereiden daarop kwam de AI Coalitie op zijn pad.

Lees hier meer over de behoefte aan en realisatie van een AI Center

Namens de regio

Aan de lijst van deelnemende organisaties is Dobbelmann wel iets opgevallen. “Er is er bijna geen uit onze regio en dat vind ik wel jammer. Als we over de toekomst van AI in Nederland praten, dan moet onze regio daarin wel vertegenwoordigd zijn.”

Juist dat was voor The Economic Board reden om toe te treden. “Er wordt overal zwaar op AI ingezet en er komen fondsen vrij. Er is in onze regio veel kennis aanwezig, in het bijzonder bij de Radboud Universiteit. Zij hebben dertig jaar ervaring op dit gebied en hebben 170 AI-wetenschappers en ruim 1000 AI-studenten. Als we als regio niet aan dit soort initiatieven meedoen, gaan alle fondsen naar andere regio’s. Dat kan grote gevolgen hebben voor de regionale economie, zoals het vertrek van goede mensen. Onze rol is niet om over de inhoud van AI te praten. We willen bijvoorbeeld namens de regio kijken naar de vraag hoe de kennis van Radboud Universiteit bij bedrijven en overheden terecht kan komen. En andersom, hoe bedrijven kunnen helpen om het onderzoek nog verder te verbeteren.”

AI, wat vaak wordt omschreven als het zelfstandig kunnen oplossen van problemen door machines, software en apparaten, is een trend waarvoor veel aandacht is. Dobbelmann: “Zoals gezegd, wij zijn niet de partij die daar inhoudelijk een mening over heeft. Ik spreek veel hoogleraren en andere kenners en ik vaar op hun expertise. Er moet wel iets bijzonders aan de hand zijn. Er wordt naar AI gekeken wanneer het gaat over grote maatschappelijke problemen als het voedseltekort en de energietransitie. Alles en iedereen in de hele wereld pakt het op en dat is niet zomaar.”

Artificial Intelligence Center

The Economic Board heeft vanaf het begin de komst van het Artificial Intelligence Center ondersteund. Het initiatief heeft het stempel ‘approved by’ gekregen van The Economic Board, wat bekent dat we ons samen met de Radboud Universiteit en Radboudumc opwerpen als trekker. De board en het projectbureau is actief bezig met de Radboud Universiteit om de verbinding op te zoeken en aan te gaan. Ook maakt zij zich hard voor de zichtbaarheid van de activiteiten rondom AI door deze een podium te bieden in haar netwerk, mediamiddelen en bij andere partners.

Met het Artificial Intelligence Center creëren we een ecosysteem waarin verbindingen tussen de Radboud Universiteit en Radboudumc en het bedrijfsleven, tussen het bedrijfsleven en overheden, tussen corporates, start-ups en scale-ups worden gerealiseerd.

Meer over AI

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail