Hubert Bruls, scheidend voorzitter The Economic Board:
“We mogen onze trots nog vaker uitdragen”

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls heeft na vijf jaar afscheid genomen als voorzitter van The Economic Board. Een periode waar hij met een goed gevoel op terugkijkt: “Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden hebben nu meer oog voor elkaars perspectieven.” Bruls, per 1 januari 2021 voorzitter van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, draagt het stokje over aan Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem.

Hubert Bruls

Hubert Bruls neemt na vijf jaar afscheid van The Economic Board. Hij is trots op wat er bereikt is, maar ziet ook nog kansen: ‘Zet boardleden nadrukkelijker in als ambassadeur’

Bruls was, samen met Toon van Asseldonk (voormalig burgemeester Overbetuwe) en Marcel Hielkema (voormalig voorzitter VNO-NCW Gelderland), vijf jaar geleden een van de initiatiefnemers van The Economic Board. “Het idee was er al bij mijn aantreden als burgemeester van Nijmegen in 2012”, vertelt hij. “We zagen veel lokale samenwerkingsverbanden, zoals de oprichting van netwerkorganisaties en bedrijvenverenigingen, maar de triplehelix-structuur van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen ontbrak. Van andere regio’s in Europa weten we dat die, naast de kwaliteiten die een gebied van zichzelf heeft, cruciaal is voor succes. Zo’n structuur stimuleert onderzoek, innovatie en economische concurrentiekracht, en draagt bij aan een sterke profilering.”

Duidelijk profiel

The Economic Board koos er in 2019 voor om samen te gaan met de voormalige Stuurgroep Investeringsagenda en twee iconische en vijf randvoorwaardelijke clusters op te richten. “We maakten op triplehelix-niveau een aantal duidelijke keuzes om het organiserend en investerend vermogen van deze regio te vergroten”, aldus Bruls.

Die keuzes hebben goed uitgepakt. “We hebben nu een duidelijk, consistent en landelijk erkend profiel als regio die uitblinkt in Health Hightech, Food, en Energy. De innovaties die hier ontstaan, dragen bij aan het verdienvermogen, en aan een beter, gezonder en duurzamer leven voor de huidige en toekomstige generaties. Door aan te geven waar we voor staan en waar we goed in zijn, geven we aan de buitenwereld een duidelijk signaal af: doet zich een kans voor op deze terreinen, dan is dit the place to be. Daarmee hebben we een goede basis voor het binnenhalen van subsidies, het aantrekken van investeerders, het aantrekken en behouden van talent en het sluiten van zakelijke deals”, illustreert Bruls.

Eenduidige boodschap

De verbeterde samenwerking tussen de achttien regiogemeenten via de Groene Metropoolregio draagt hieraan bij: “Het maakt indruk in Den Haag als vertegenwoordigers van kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden in een regio, ieder in hun eigen woorden en vanuit hun eigen perspectief, dezelfde boodschap vertellen,” zegt Bruls.

We laten The Economic Board, de Groene Metropoolregio en andere initiatieven de komende jaren daarom nog vaker en intensiever met elkaar optrekken.” Er wordt daarom nu onder meer samengewerkt aan een bestuursakkoord en een nieuwe, bijbehorende Investeringsagenda.

Ambassadeurs

Bestuursleden van The Economic Board zouden volgens Bruls nog nadrukkelijker kunnen optreden als ambassadeur van de regio. De afgelopen jaren speelden zij al een ondersteunende rol bij de vestiging van bijvoorbeeld Connectr en OnePlanet Research Center. “Zo werd er een ondersteuningsbrief vanuit de board verstuurd en vertelden diverse (oud-)boardleden tijdens vergaderingen van de Provinciale Staten waarom het innovatieprogramma en -lab Connectr voor hun organisatie meerwaarde heeft”, illustreert Bruls.

Lees hier meer hoe de boardleden zich uitspraken voor Connectr

Binnen OnePlanet Research Center werken onderzoekers van Wageningen University & Research, de Radboud Universiteit, Radboudumc en imec samen met bedrijven aan baanbrekende nieuwe toepassingen van chip- en nanotechnologie in voeding en gezondheid. “Om de komst van het centrum te ondersteunen, heeft de board een inspiratiereis naar het hoofdkantoor van imec in Leuven georganiseerd,” vertelt Bruls. De boardleden schreven daarnaast een ondersteuningsbrief en riepen andere organisaties op hetzelfde te doen. OnePlanet kan rekenen op een bijdrage van de provincie Gelderland van in totaal 65 miljoen euro voor acht jaar.

AI for Life Center

Een ander voorbeeld van de kracht van de board is de komst van het AI for Life Center, waar bedrijfsleven en kennisinstellingen vanuit The Economic Board de krachten bundelen om in de regio ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence (AI) te faciliteren en te versnellen. De board ondersteunt het initiatief van het projectbureau en daarmee  ontstaan er bijvoorbeeld mogelijkheden voor financiering: “Er gebeuren ontzettend mooie dingen in deze regio. Die mogen we nog nadrukkelijker aan de buitenwereld laten zien. De Radboud Universiteit heeft zich de afgelopen dertig jaar bijvoorbeeld ontwikkeld tot autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie”, licht Bruls toe: “Via het AI for Life Center verbindt The Economic Board de universiteit met andere regionale kennisinstellingen, bedrijven en overheden. Zo versterken ze elkaar, en daarmee de regionale economie.”

Lees hier meer over het AI for Life Center

Netwerken verbinden

Er zijn de afgelopen jaren ook successen geboekt die aan de buitenkant niet meteen zichtbaar zijn. “The Economic Board heeft de afgelopen jaren diverse netwerken met elkaar verbonden en zo geldstromen hierheen gehaald,” zegt Bruls. “Sommige initiatieven hebben een lange aanlooptijd. Hierbij kunnen we nú als board profiteren van het feit dat we elkaar en elkaars drijfveren kennen. En omdat het profiel van de regio stevig staat, kunnen we binnen onze speerpunten nog meer focus aanbrengen. Triplehelix-samenwerking is hierbij de norm geworden.”

De regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen is een aantrekkelijk gebied om te wonen, te werken en te leven, benadrukt de scheidend voorzitter. “Die combinatie maakt ons heel sterk en daar kunnen we nog meer van profiteren. De komende jaren is het de kunst om de balans te behouden tussen economische groei enerzijds, en behoud van de groene omgeving en ontspannen manier van leven anderzijds.”

Volgens de scheidend voorzitter – per 1 januari 2021 is Hubert Bruls voorzitter van de Groene Metropoolregio – mogen bedrijven, overheden, kennisinstellingen en andere partijen in de regio trots zijn op zichzelf en elkaar. “We mogen de buitenwacht best nog wat vaker vertellen over wat we hier allemaal doen.”

Meer over The Economic Board

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail