AeroCount

AeroCount gaat de strijd met fijnstof aan

AeroCount twijfelde of het mee zou doen aan de Jan Terlouw Innovatieprijs, maar het ging uiteindelijk naar huis met de Ambitieprijs. Niet slecht voor een uit de hand gelopen studieproject, zoals mede-oprichter Beate Stevens het met een knipoog noemt. Het Nijmeegse bedrijf heeft ondertussen zeer serieuze ambities.

 

Fijnstofdetectiesysteem van AeroCount

AeroCount specialiseert zich in het zichtbaar maken van luchtvervuiling. Het heeft een fijnstofdetectiesysteem ontwikkeld, dat in december op de markt moet komen. Het meten van fijnstof is vaak lastig in bestaande hokjes te plaatsen, zegt Stevens. “Hoort het meer bij climate of bij health? Dat maakt het soms lastig. Bij deze prijs ging het bijvoorbeeld om de energietransitie, dus toen we getipt werden om mee te doen vroegen we onszelf af of we daar wel binnen zouden vallen. Dat we genomineerd werden was daarom al heel mooi, de winst was helemaal een aangename verrassing.”

De prijs bestond uit 5.000 euro, vijf dagen advies en ondersteuning door stichting Kiemt en een PR-video. “Dat komt allemaal prima van pas”, zegt Stevens. “Net als het podium en de publiciteit eromheen. We zijn nu gestart met het productieproces en hopen in december de eerste producten klaar te hebben voor de verkoop. In deze fase is het opbouwen van naamsbekendheid erg belangrijk.”

Filtersysteem

In eerste instantie richt AeroCount zich met hun detector op het meten van fijnstof, waaronder ook aerosolen. Dat kan zowel binnen als buiten. Dat apparaat is gekoppeld aan een app, waardoor tegelijkertijd een landelijk netwerk van fijnstofmeting ontstaat. Daarnaast werkt het bedrijf aan een filtersysteem. “Met alleen de detector heb je de mogelijkheid om een raam open te zetten als de fijnstofhoeveelheid buiten lager is dan binnen. Met straks ook het filtersysteem erbij, wordt er automatisch ingegrepen als de concentratie te hoog is.”

Weinig mensen weten hoe hoog de concentratie van fijnstof binnen is, bijvoorbeeld tijdens het koken of bij het aansteken van kaarsen.

“Weinig mensen weten hoe hoog de concentratie van fijnstof binnen is, bijvoorbeeld tijdens het koken of bij het aansteken van kaarsen”, zegt Stevens. “Bij het koken zijn de pieken tien keer hoger dan langs de snelweg. Daar moet wat aan gedaan worden, want fijnstof zorgt voor levensverkorting. Volgens onderzoek van Onno van Schayck, professor Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht, staat de hoeveelheid fijnstof die we in Nederland wekelijks inademen qua schade gelijk aan het roken van twee pakjes sigaretten.”

Er zijn al wel apparaten die fijnstof meten, maar die zijn gemaakt voor de wetenschap en daardoor erg prijzig. “Die van ons wordt ongeveer een factor tachtig goedkoper. We richten ons eerst op de zakelijke markt, maar op den duur gaan we zeker ook naar de consumentenmarkt toe.”

Stevens deed de multidisciplinaire studie Science aan de Radboud Universiteit. “Tijdens een vak in het derde jaar kreeg ik met mijn studiegenoten Karel Raats en Manon Schenkels de opdracht om een technisch haalbaarheidsonderzoek en een marketingonderzoek te doen. Dat liep daarna een beetje uit de hand. De professor en de business manager die ons bij dat vak begeleiden, Frans Harren en Maarten Maresch, zijn allebei ook betrokken bij deze start-up.”

Corona

In de coronacrisis komen de termen fijnstof en aerosolen vaak terug. Kan het detectiesysteem misschien een rol spelen in de strijd tegen de pandemie? Stevens: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één fijnstofdeeltje per kubieke meter meer, al lijdt tot negen extra coronagevallen. Ik denk daarom dat dit nu hét moment is om de fijnstofconcentratie beter te gaan meten, zodat we die vervolgens terug kunnen dringen.”

Meer over Jan Terlouw Innovatieprijs

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail