webinar groeiversneller; mkg; aanvragen COL; investor readiness program; groeiversneller food; webinar reshoring; Bart Heuts Oost NL Duurzame ontwikkeling, de kracht van Gelderland en Overijssel; noodhulp start-ups; Wendy de Jong directeur Oost NL

Bart Heuts: 'Laten we de regio verder ‘verwaarden’

Begin 2018 keken we met Bart Heuts, projectmanager Business Angels bij Oost NL terug op 2017. Twee jaar verder zijn we benieuwd waar Oost NL nu staat. Welke kant ziet hij het opgaan met The Economic Board en in de regio?

Bart Heuts

Bart Heuts is projectmanager Business Angels bij Oost NL

“Twee jaar geleden was ik met Business Angels Netwerk Nijmegen (kortweg BANN) net een jaar onderweg. Mijn focus lag op het opbouwen van nieuwe, persoonlijke relaties met private investeerders en partners in Overijssel en Gelderland. Ik zocht en vond sociale en maatschappelijke betrokken business angels die met ons nieuwe verbindende wegen willen zoeken.

Wat ik mooi vind is dat iedereen bereid is zijn eigen netwerk mee te nemen om gezamenlijk waarde te creëren. Het is belangrijk samen in gesprek te gaan en naar elkaar te luisteren. Zo leer je elkaars wereld en belangen begrijpen. En daarmee win je het vertrouwen van de ander. Ik zie dat het leggen van de juiste verbindingen binnen de regio tussen de vele spelers verbeterd is.

Goede matches

Mijn wens om onze kennis en ons netwerk beter in te zetten om ondernemers integraal te helpen wordt steeds meer vervuld. Destijds gestart met vijf partners (nu zeven) is het gezamenlijke netwerk inmiddels gegroeid naar circa honderd angel investors. Met hen hebben we regelmatig contact om goede matches te maken met ondernemers.

De afgelopen twee jaar organiseerden we zes bijeenkomsten. Daarbij lieten we ons inspireren door acht keynote-sprekers. Achttien ondernemers pitchten voor negentig verschillende angels. Daarmee lokten we circa 2,3 miljoen euro investeringskapitaal uit voor deze bedrijven. En belangrijker nog: we verbonden kennis, netwerken en verschillende generaties ondernemers op een andere manier met elkaar.

Flinke schep ambitie

We focussen ons steeds meer op jonge ondernemers die een innovatieve bijdrage kunnen leveren aan bijvoorbeeld de energietransitie. Bij Oost NL helpen we hen met een geïntegreerd aanbod van instrumenten op het gebied van innoveren, internationaliseren en investeren. Mijn oproep aan de regio is om mkb’ers en energiestart-ups ruimte te geven de transformatie van Gelderland op dit gebied mee te vormen. Daarvoor moeten we hen een kans geven, bijvoorbeeld in de vorm van betaalde klantpilots om marktvalidatie en bewijs op te halen.

The Economic Board vervult een belangrijke verbindende en communicerende rol die zorgt voor samenhang en kracht. Daarmee kunnen we de regio samen nog verder “verwaarden”. We zijn goed bezig, maar er mag nog wel een flinke schep ambitie bovenop. Laten we ondernemers de ruimte geven voor experimentele opdrachten en daarbij accepteren dat er ook wel eens dingen fout kunnen gaan.”

→ Lees hier meer over het Business Angels Netwerk Nijmegen

Nieuw decennium

In 2017 en 2018 blikten we met leden van de triple helix uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen terug en vooruit. Zo gingen we ook in gesprek met Bart Heuts, projectmanager Business Angels bij Oost NL. “Valse bescheidenheid, daar staan we om bekend in Oost-Nederland. We doen van alles, maar praten er niet over. In 2017 ben ik geïnspireerd door de gedrevenheid van ondernemers die ik ontmoette. Van start-ups tot familiebedrijven die al generaties lang bestaan. Het mooiste? Dat ondernemers zich kwetsbaar durven opstellen en willen leren. Want zo maak je groei mogelijk”.

Meer terug- en vooruitblikken

Meer over Oost NL

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail