Jaarcongres Maartenskliniek over Verder in Beweging

Het grootste centrum voor reumazorg in Nederland, de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, doet vernieuwend onderzoek om met minder medicatie dezelfde zorg te bieden aan hun patiënten. Het resultaat is een gezondere patiënt tegen lagere medicijnkosten. Karen Bevers spreekt hierover tijdens Verder in Beweging 2022.


“Minder medicijngebruik vermindert het aantal bijwerkingen voor de patiënt en daarnaast scheelt het vele miljoenen op de kosten voor medicatie”, vertelt Karen Bevers, reumatoloog en medisch manager van de afdeling reumatologie in de Sint Maartenskliniek. “Less is more is onze insteek.” Het gespecialiseerde centrum heeft innovatieve, evidence based initiatieven ontwikkeld, die het mogelijk maken om het totale medicatiegebruik voor reumazorg met zo’n 30 procent terug te dringen.

 

Kritisch kijken

Medicatie is onmisbaar als je reuma hebt. “Vroeger was je voorland een rolstoel en was het moeilijk onder controle te krijgen. Maar tegenwoordig is de kwaliteit van leven enorm toegenomen”, vertelt Bevers. “Dat hebben we te danken aan medicijnen. Toch zijn er een aantal redenen om daar kritisch naar te kijken. Patiënten gebruiken de medicatie vaak de rest van hun leven, met allerlei bijwerkingen. En het is ongelooflijk duur, onder meer omdat farmaceuten flink verdienen aan de door hen ontwikkelde medicijnen.”

 

Afbouwen

Karen Bevers (via Innovation Origins)

Ruim 20 procent van alle dure medicatie die wordt voorgeschreven in Nederland komt op rekening van de reumazorg. Daarmee staat het op plaats drie na medicijnen voor kankerpatiënten en bloedverdunners. Kan dat niet anders, vroeg het team in de Sint Maartenskliniek zich af. Met een enorme patiëntenpopulatie was het relatief eenvoudig om grote studies op te zetten naar veranderingen in het medicijngebruik. En dat leidde tot verrassende klinische resultaten. “Zo blijkt dat medicatie op een gegeven moment vaak kunt afbouwen of zelfs stoppen,” aldus Bevers. “De farmaceut schrijft een bepaalde dosering voor die iemand de rest van zijn of haar leven moet gebruiken. Zo’n lagere dosis was nooit onderzocht. Wij hebben dat nu wel gedaan en het blijkt heel goed te lukken.”

 

Doelmatigheid

Kwaliteit, wetenschappelijke innovatie en doelmatigheid blijken heel goed hand in hand te gaan. Zo wordt momenteel ook gekeken of dure medicatie verlaagd kan worden en vervangen door een goedkoper, eenvoudiger middel. “Dat is ingewikkeld onderzoek en je moet de patiënt heel goed monitoren”, zegt Bevers. “Maar het kan ook veel opleveren.”
Alleen al voor reumatoïde artritis, de meest voorkomende vorm van reuma, heeft de Sint Maartenskliniek een bestand van zo’n 5.000 patiënten. “Zij doen bijna allemaal mee aan een vorm van wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast werken we samen met andere klinieken en afdelingen op het gebied van reumazorg.”

 

Innovatieve zorg

Stijgende kosten van zorg en technologische ontwikkelingen maken het noodzakelijk voor zorgaanbieders om goed naar hun aanbod te kijken. Als gespecialiseerde kliniek op het gebied van houding en beweging richt de Sint Maartenskliniek zich sterk op innovatieve zorg.

 

Verder in beweging
Licht is het thema van het congres ‘Verder in beweging 2022’ van de Sint Maartens-
kliniek. Op 11 november, de dag van Sint Maarten, worden ontwikkelingen binnen de
zorg voor houding en beweging gedeeld.

Coverfoto: Dennis Vloedmans

Bron: Innovation Origins