Hoe eerder je weet dat je borstkanker hebt, hoe eerder je kunt beginnen met de behandeling. En de prognose van een behandeling is altijd positiever als je er vroeg bij bent. Genoeg reden voor Peter Westerink, managing director van IDS International B.V. (IDS), om te werken aan de ontwikkeling van BreasTel®, een innovatief hulpmiddel bij borstonderzoek.

Peter werkte jarenlang in de medische industrie en heeft een achtergrond in radiologie. In 2014 besloot hij een bedrijf op te zetten om medische start-ups te helpen hun innovatieve ideeën succesvol te realiseren. Een van die startups is IDS, die bezig is met de ontwikkeling van BreasTel®.

Werking en gebruik

Hoe werkt BreasTel® precies? Peter legt uit. “Het is een innovatief hulpmiddel dat borst(zelf)onderzoek ondersteunt. Het maakt automatisch onderscheid tussen goedaardige en verdachte voelbare knobbeltjes in de borst die mogelijk kunnen wijzen op borstkanker. BreasTel® is eenvoudig in gebruik: je sluit het aan op een smartphone, tablet of computer. Het is een handheld apparaat dat je tegen de borst houdt op de plek van het voelbare knobbeltje.”

Het helpt de eerstelijnszorg, zoals de huisarts, bij de karakterisering van de voelbare knobbel in de borst. “BreasTel® geeft een indicatie ‘goedaardig’ of ‘verdacht’ aan, waardoor bij goedaardige herkenning vrouwen veel eerder in het proces gerustgesteld kunnen worden. Of, als de indicatie verdacht is, kunnen vrouwen direct worden doorverwezen voor vervolgonderzoek in het ziekenhuis.”

Voor zelfonderzoek

Niet alleen zorgmedewerkers hebben baat bij BreasTel®, ook is het de bedoeling dat vrouwen het op den duur thuis kunnen gaan gebruiken. BreasTel® geeft een geautomatiseerde uitslag, waardoor je geen medische expertise nodig hebt om het resultaat af te lezen.”

Voor IDS zijn geruststelling, het terugdringen van onnodige doorverwijzingen en onderzoeken én de vroege detectie van borstkanker de belangrijkste factoren. “Uiteindelijk wil je dat borstkanker eerder wordt ontdekt. Want hoe eerder je het weet, hoe eerder je kunt starten met de behandeling.” En dat heeft vaak een positief effect op het resultaat van een behandeling.

“Daarnaast is er ook nog een financiële factor: onderzoek toont aan dat van de vrouwen die door huisartsen worden doorverwezen naar het ziekenhuis, uiteindelijk ongeveer 90% geen kanker blijken te hebben. Een vroegere indicatie stelt ons dus niet alleen in staat om vrouwen eerder gerust te stellen, maar zorgt er ook voor dat veel onnodige onderzoeken en kosten kunnen worden verminderd.”

Prototype doorontwikkelen

Waar staat IDS nu? “Er is een prototype ontwikkeld en getest”, legt Peter uit. “Met het onderzoek is de werking van BreasTel® aangetoond en hebben de testen laten zien welke technologische aanpassingen nog nodig zijn om het marktklaar te maken.” Voor deze ontwikkeling heeft IDS nog financiering nodig.

Samenwerking binnen Lifeport

Peter volgde meerdere workshops via Briskr Health & Hightech, die start-ups ondersteunen en helpen groeien. “Ik heb hen leren kennen via de regionale ontwikkelingsmaatschappij OostNL en heb veel waardering voor de hulp die zij bieden samen met de Briskr-partners.”

Eind vorig jaar werd Peter samen met drie andere ondernemers door OostNL en Briskr geselecteerd om te pitchen voor het BANN (Business Angels Netwerk Nijmegen) voor het verkrijgen van financiering. De contacten en gesprekken met de BANN investeerders lopen nog. Er is veel interesse in de BreasTel- innovatie vanuit regio Arnhem Nijmegen.

Het Radboudumc werkte mee aan het klinisch onderzoek met het prototype van BreasTel®. Ook hier  is ondersteuning en hulp geboden aan de ontwikkeling van BreasTel®.

Meer dan borstkanker?

“Ik hoop dat we in de toekomst de gebruikte technologie voor meerdere indicaties kunnen toepassen. Want hoe eerder kanker wordt ontdekt, hoe beter de prognose en de kans op genezing.”

Dit artikel werd eerder in iets andere vorm gepubliceerd op Briskr.nl