Veel mensen die een revalidatie hebben ondergaan, weten hoe het is om spiermassa te verliezen. Ook bij ouderen is het een veelvoorkomend probleem. Gezondheidszorgstart-up HapticLink heeft de oplossing: hun Reforter is een investering in innovatie in revalidatie. CFO Matthijs Stevens vertelt over deze medische innovatie en hun ondernemersavonturen. 

“Mijn reis met HapticLink begon in 2021”, herinnert Matthijs zich. “Mijn vriend en de uitvinder van de Reforter, Peter Martens, benaderde mij met dit fascinerende apparaat. Ik zag meteen het potentieel en wist dat ik me bij dit avontuur moest aansluiten.” 

“Met HapticLink streven we ernaar om geavanceerde en efficiënte oplossingen te bieden voor de beoordeling, behandeling en preventie van fysieke beperkingen – voor iedereen”, legt Matthijs uit. “Zo is het idee van de Reforter ontstaan. Het is een intelligent apparaat voor het beoordelen en trainen van spierkracht. We testen momenteel het prototype en proberen de machine medisch te certificeren. Ik weet zeker dat het ons zal lukken!” 

De voordelen van elektriciteit 

De Reforter is een soort paal, met een handvat op trainingshoogte waaraan je kunt trekken. Bovenop het apparaat zit een ingebouwde elektromotor. Deze motor berekent de kracht en snelheid waarmee de patiënt trekt. Matthijs legt uit: “Tijdens het oefenen zie je precies wat je doet met feedback op het scherm. Met behulp van slimme technologie krijg je rapporten te zien, en kun je je voortgang zien. Bovendien meet de Reforter continu wat je doet en past die de weerstand daarop aan.” 

De Reforter is zeer geschikt voor revalidatie omdat deze ook lage krachten aankan. Je hoeft het apparaat niet aan te passen, de patiënt bepaalt zelf hoeveel kracht hij gebruikt. “Als je bijvoorbeeld een schouderoperatie hebt gehad en weer wilt beginnen met trainen om je spiermassa te vergroten, dan is krachttraining noodzakelijk. Maar je kunt niet meteen te veel kracht gebruiken omdat het pijn doet. Als patiënt kun je met de Reforter gemakkelijk zelf een optimale belasting creëren in de verschillende herstelfasen.” 

De Reforter brengt ook innovatie op het gebied van excentrische training. Matthijs legt uit: “Elke oefening heeft twee fasen: de concentrische fase (verkort je spieren) en de excentrische fase (verlengt je spieren). In die tweede fase breng je de weerstand met je arm weer naar beneden. Je bent sterker in vergelijking met de eerste fase. Maar als je traint met gewichten, train je alleen je spieren in de eerste fase, niet wanneer je het gewicht laat zakken. De Reforter lost dat op door ook weerstand te bieden in de excentrische fase.” 

Krachttraining voor ouderen 

Vroeg of laat krijgen veel ouderen te maken met sarcopenie, een aandoening waarbij spiermassa sneller verloren gaat dan dat deze wordt aangemaakt. Hierdoor neemt de spierkracht af en verslechtert je fysieke functie. “Het is belangrijk om het verlies van spiermassa in een vroeg stadium te herkennen. Dat is de beste manier om vallen te voorkomen. De Reforter kan ook een essentiële rol spelen door tijdig met de juiste training te beginnen.” 

“Als ouderen bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut gaan voor krachttraining met ons apparaat, neemt hun spiermassa niet verder af. En als ze daardoor langer zelfstandig kunnen bewegen, kunnen ze ook langer fit en mobiel blijven, zonder te vallen. Dat willen we ook bereiken met de Reforter: een gemakkelijke en toegankelijke manier om actief te blijven.” 

De verhalen van een start-up 

“Veel mensen zien vergelijkbare apparatuur in de sportschool en zien daarom niet meteen het voordeel van onze innovatie”, legt Matthijs uit. “Maar het heeft juist wel veel voordelen. Vooral als het gaat om revalidatie; daarom doen we ook demo’s voor fysiotherapeuten. Zo kunnen zij zelf zien en ervaren wat de Reforter kan doen. Tot nu toe krijgen we enthousiaste reacties: maar liefst 17 van de 20 fysiotherapeuten die we bezochten, wilden er meteen een! We hebben ook veel nuttige feedback gekregen over de prestaties van de Reforter. Dit laat mijn ondernemershart sneller kloppen.” 

Natuurlijk heeft ondernemerschap zijn uitdagingen, zoals het vinden van financiering. “Gelukkig krijgen we ook hulp van Briskr met hun seminars over verschillende onderwerpen met uitstekende sprekers. Maar ook met hun jaarlijkse evenement in samenwerking met de Radboud Universiteit. Dit was een geweldige kans voor ons om te netwerken en ons product te presenteren.” 

Bij HapticLink durven ze te dromen over de toekomst. “Ons uiteindelijke doel? Een Reforter in iedere fysiotherapiepraktijk en elk verpleeghuis. Op die manier kunnen we mensen helpen om goed en zelfstandig te blijven bewegen!” 

Dit artikel verscheen eerder op de website van Briskr