Medische zelftesten zijn sinds een aantal jaar niet meer weg te denken, maar hoe produceer je die producten eigenlijk? Dat proces kent een aantal haken en ogen. Bedrijven zijn vaak heel goed in het detecteren van ziektes, ze lopen alleen vast op het productieproces. “Daar zijn wij dan weer gespecialiseerd in”, vertelt oprichter van Bondus Bas-Jan Hoogenberg.
Zowel Bas-Jan als zijn medeoprichter Sven Eijpe waren in hun vorige werk bezig met het produceren van medische producten. “Dat proces komt heel nauw. Je kunt alleen werken met veilige materialen die zo’n test niet beïnvloeden. Daarnaast moet een medische zelftest ook lekvrij zijn: de testvloeistof mag niet uit het product komen, want dan werkt het niet. Dit maakt het lastig om medische zelftesten op grote schaal te produceren.”
Verbinding
De oplossing van Bondus? Dat verklapt de naam al: een nieuwe manier van verbindingen maken tussen materialen. “We hebben een proces ontworpen waarmee we materialen met elkaar kunnen verbinden op hele kleine schaal. Dit zijn kunststoffen die je als het ware op elkaar plakt. Tussen die lagen kunststof zit dan een netwerk van gootjes waar vloeistoffen doorheen stromen.”
Volgens Bas-Jan kun je de technologie van Bondus het beste vergelijken met een printplaat. “In een printplaat zitten koperbanen die de stroom geleiden door de chip. Wij werken niet met die koperbanen, maar met vloeistofbanen. Met onze technologie is van alles mogelijk: vloeistoffen mixen, of langs een sensor laten stromen en daar data uit halen.”
Sneller naar de markt
De technologie van Bondus heeft een groot voordeel: klanten kunnen sneller de markt op. “Bedrijven in de medische sector zijn logischerwijs heel erg gefocust op het onderdeel dat zij zelf doen: ziektes detecteren. Dat is ook een cruciaal onderdeel van een test, natuurlijk! Maar als je niet nadenkt over de productie, dan ben je niet schaalbaar. En geen enkel bedrijf wordt blij van een te lage productiecapaciteit.”
Bondus is niet betrokken bij het onderdeel ziekte-detectie, maar wel in de latere processen. “Zowel met onze technologie als met onze adviezen. Hoe maak je de juiste keuzes in je ontwerpproces, om er later zeker van te zijn dat je miljoenen tests kunt produceren?”
Nichemarkt
De wereld van medische zelftesten is een nichemarkt en dat is vaak een lastige doelgroep om te overtuigen. “Je zou verwachten dat onze klanten het liefst zo min mogelijk willen wijzigen, omdat ze al betrouwbare methodes gebruiken. Sowieso is het aanzetten van de medische markt tot innovatie erg moeilijk. Daarom verbaast het me zo hoe open onze klanten staan voor nieuwe technologieën. Uiteindelijk is het ook logisch: in deze hoek van de markt werken mensen aan een nieuwe generatie producten. Ze zijn gewend om nieuwe dingen te proberen, en de technologie van Bondus is daar onderdeel van.”
Startup-fase
Bondus werd opgericht in 2020. “Toen was het echt nog een kwestie van aanrommelen en experimenteren met materialen. Later zijn we verhuisd naar ZWINC, de incubator voor startups in Zwolle. Dan merk je dat het steeds serieuzer wordt, tot het moment waarop we besloten om fulltime voor Bondus te werken. Een spannende stap, maar uiteindelijk bleek het de juiste: je hebt dan opeens je hoofd helemaal vrij voor je eigen bedrijf.”
Nu is het tijd voor Bondus om zelf verder te groeien. “Op de eerste plaats staat teamuitbreiding. Met meer mensen bereik je gewoon meer en dat is wat we nodig hebben. Daar heb je natuurlijk wel geld voor nodig en daarom gingen we op zoek naar investeerders. Die zoektocht bracht ons bij Business Angels Netwerk Nijmegen (BANN) en Briskr.”
In de aanloop naar de BANN volgde Bas-Jan pitchtraining. “Daar heb ik veel aan gehad, want zo krijg je goed scherp wat je als bedrijf aan het doen bent. We hebben ook begeleiding gekregen qua waardering van ons bedrijf. Zo hebben we de plannen voor komend jaar gevormd.” Daar komt meteen een grote droom van Bondus om de hoek kijken. “Als je een laptop koopt, heeft die bijna altijd een sticker met ‘Intel Inside’. Dat willen wij ook. Dat je een medische zelftest koopt en dat er op de achterkant staat ‘Bondus Inside’. Daar gaan we voor!”