24 oktober 2019 - Geschreven door: Tjerry Verhoeven, regiomanager Arnhem Nijmegen VNO-NCW Midden

Vroeg beginnen

De afgelopen zaterdagen stond de wekker op tijden waarop ik in het weekend liever niet wakker word. Maar ik ben met plezier opgestaan, want het was tijd voor weer een Techniekdag! Dit zijn events voor jongeren, om hen te enthousiasmeren voor techniek in de breedste zin van het woord. Bedrijven en onderwijspartijen organiseren doe-activiteiten en duizenden bezoekers gaan op ontdekkingstocht tijdens deze dag.
Vroeg beginnen is het idee. Kinderen op jongere leeftijd kennis laten maken met techniek en voordat ze profielkeuzes maken, ervaren dat technologie leuk en veelzijdig is. Hiermee dragen we bij aan het verhogen van de instroom. Oftewel, het verkleinen van de discrepantie onderwijs en arbeidsmarkt. En zo zorgen we voor meer broodnodige technische professionals in de toekomst.

VNO-NCW Midden organiseert deze Techniekdagen in Gelderland meerdere keren per jaar met bedrijven, onderwijspartijen en met ondersteuning vanuit de overheid. Een mooie triplehelix-samenwerking waar we trots op zijn. Zonder de grootse inzet van uren en materialen vanuit de bedrijven en het onderwijs zijn de Techniekdagen niet mogelijk. Maar ook steun vanuit de overheid is nodig. Denk aan vergunningen, parkeren en andere kosten die we maken.

Voor elke Techniekdag wordt een werkgroep geformeerd vanuit de drie o’s. In Duitsland helpt bijvoorbeeld ook de ‘Wirtschaftsbeförderung Bocholt’ mee, een partij die economische ontwikkeling ondersteunt. De reden dat deze diverse werkgroepen goed samenwerken is het gezamenlijke doel. Allen willen een perfect lopend evenement neerzetten, waar kinderen en ouders een leuke dag hebben en enthousiast worden van techniek.

Het volgende moment dat de wekker weer vroeg staat in het weekend is voor een grote fietstocht. En dan realiseer ik me hoeveel vakmanschap en techniek in die wielrenfiets zit, maar ook in de weg met perfect asfalt en bijvoorbeeld mijn sneldrogende kleding. Dankzij de Techniekdagen besef ik me pas dat alles eigenlijk technologie is en dat had ik eigenlijk op jongere leeftijd ook al willen realiseren.

Deze blog delen

TwitterLinkedInEmail