14 augustus 2019 - Geschreven door: Robert Smits, program manager lobby

Mijn eerste maanden bij The Economic Board

In mei van dit jaar begon ik bij The Economic Board als program manager Lobby. Een toffe en uitdagende functie waarmee ik in contact kom met allerlei actuele onderwerpen die spelen in de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen. In deze blog deel ik mijn eerste ervaringen.

Van provincie, naar gemeente, naar regio

Hiervoor werkte ik bij de provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen. Het regionale schaalniveau sluit hier mooi op aan en ik voel me persoonlijk sterk verbonden aan deze bijzondere regio. Daarnaast vind ik het werken binnen een triplehelix-organisatie een verrijking en dit werkt enorm inspirerend. Ik sta nu veel meer in contact met bedrijven en kennisinstellingen dan voorheen. Dat motiveert om meer de regio in te gaan en met nieuwe partijen samen te werken. Daarnaast is mijn rol als linking pin met de gemeente Nijmegen, waar ik nog steeds in dienst ben, een meerwaarde.

Grote diversiteit aan onderwerpen

Een van de leukste, maar tegelijk ook uitdagende, zaken is het omgaan met de enorme diversiteit aan onderwerpen en innovaties die plaatsvinden in onze regio. De thema’s Food, Health en Energy zijn voor mij nog relatief nieuw. Alleen al op deze thema’s valt een hoop te ontdekken voor mij.

Ik wist dat hier veel gebeurde, maar zoveel als ik nu zie en hoor had ik nooit gedacht!

Daarbij merk ik dat ik soms nog moet wennen aan het (vaak technische) vakjargon. Ik leer nu in een razend tempo inhoudelijke teksten te ontcijferen over bijvoorbeeld artificiële intelligentie, chiptechnologie of waterstof. Gelukkig weten mijn collega’s op het projectbureau van The Economic Board me daarbij goed te helpen. Het is een kracht van onze organisatie om de innovaties en praktijken te vertalen en communiceren naar een groter publiek.

Focus

Ook op het gebied van Lobby komt de diversiteit aan onderwerpen vaak naar voren. Daarom is het van belang om een goede focus aan te brengen in waar we voor lobbyen namens de regio. Op dit moment ben ik dan ook bezig om een lobbystrategie en -agenda op papier te zetten.

Praten met Kamerleden

Verder staat in september mijn eerste Kamerledenbijeenkomst op het programma. The Economic Board organiseert dit soort bijeenkomsten een aantal keer per jaar. Telkens draait het om een thema waarin de regio uitblinkt. Met de (Gelderse) Kamerleden gaan we ditmaal in op innovaties in Sport en de cross-overs met Food, Health en Energy. Ik kijk hier erg naar uit!

Regionale samenwerking

Ik merk dat The Economic Board een jonge, dynamische en ambitieuze organisatie is en dat er de afgelopen drie jaar al veel is bereikt. De regionale samenwerking van Arnhem en Nijmegen is op dit moment volop in beweging. Ik vind het leuk en spannend om te volgen hoe dit eruit gaat zien in de nabije toekomst. Het belang van regionale samenwerking en de rol van The Economic Board daarin wordt door iedereen die ik spreek onderstreept. De wens is om deze samenwerking verder te versterken. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat onze regio in de toekomst alleen nog maar krachtiger kan worden. Hier blijven we vanuit The Economic Board in ieder geval hard aan werken!

De afgelopen maanden heb ik verschillende kennismakingsgesprekken gehad in de regio. Mocht u een keer met mij willen kennismaken, neem dan contact op.

TwitterLinkedInEmail