Mercator Launch is het centrale punt voor kennisintensieve start-ups in de regio Arnhem Nijmegen. De organisatie weet welke kennis nodig is om een innovatieve onderneming te starten. Daarmee is de organisatie de uitgelezen partner voor startende ondernemers met een nieuw, wetenschappelijk idee.
Dit jaar viert Mercator Launch haar vijfjarig bestaan en breekt er een nieuwe fase aan. Hoe deze nieuwe fase eruit gaat zien? Dat bespreken we met Rob Groenendaal (Business Coach bij Mercator Launch) en Andreas Huvenaars (Venture Acceleration Manager bij de Radboud Universiteit en Briskr).
Innovatie speelt een belangrijke rol in onze bloeiende regio. Daarom biedt Mercator Launch een springplank voor start-ups met een wetenschappelijke basis om hun dromen waar te maken.
Groenendaal vertelt: “Bij Mercator Launch komt ondernemendheid op de eerste plaats. We ondersteunen startende ondernemers en geven ze de ruimte om fouten te maken. In 2018 gingen we van start, samen met het Radboudumc, de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Omdat we zelf veel ondernemerservaring binnen ons team hebben, weten we hoe het is om in de schoenen van een startende ondernemer te staan.”
“Hoe we dat aanpakten? Laagdrempeligheid was het codewoord. We wilden de stap zo klein mogelijk maken voor startende ondernemers om de juiste hulp te krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van business coaching of begeleiding naar de juiste funding. Er ontstond al snel enthousiasme en inmiddels zijn we een volwaardige incubator. Zo bekijken we met start-ups in de discovery track of hun idee goed genoeg is, en in de venture track hoe we dat idee naar de markt gaan brengen. Natuurlijk willen we start-ups ook na de eerste fase blijven begeleiden. We hebben inmiddels meer dan 100 start-ups geïncubeerd, en nu is het tijd voor een professionaliseringsslag.”
Eén van de stappen in die professionalisering is de komst van Huvenaars.
Bruggenbouwer voor tech start-ups
Huvenaars is sinds kort aan de slag als Venture Acceleration Manager. Wat dat precies inhoudt? Dat vertelt Huvenaars vol enthousiasme: “Ik kijk welke technologische innovaties er in de regio zijn, en samen met de bedenkers van deze innovaties ga ik op zoek naar wat ze nodig hebben om op de juiste manier te starten. Dus of je nou een student bent die nog op zolder aan een idee zit te knutselen, of een wetenschapper met een baanbrekende vinding: voor een sparringpartner op het gebied van technologische innovaties, ben ik de persoon die je zoekt!”
Logisch ook, want Huvenaars heeft grote affiniteit met het vakgebied en veel werkervaring in het technologische veld. “Ik vind technologie echt fascinerend”, vertelt Huvenaars. “Ik houd ervan om te zien welke mogelijkheden er liggen en hoe die mogelijkheden levens kunnen veranderen.”
Als alumnus van de Technische Universiteit Eindhoven en met ervaring in het ondernemerschap door een eigen start-up in de hightech-sector, weet Huvenaars hoe het werkt. “Het mooie aan mijn loopbaan is dat ik een breed beeld heb van de sector. Daarom kan ik start-ups identificeren die potentieel hebben en hen op de juiste manier begeleiden. Ik weet zelf als geen ander hoe de belevingswereld van een startende tech-ondernemer eruitziet. In de beginfase is er namelijk veel om rekening mee te houden, zoals wet- en regelgeving en ethische kwesties. Het uiteindelijke succes van een start-up hangt niet alleen af van de innovatie, maar ook van de personen achter die innovatie. ”
“Mijn kracht ligt in het creëren van verbindingen. Ik bouw de bruggen tussen verschillende engineers en vakgebieden, om er zo voor te zorgen dat de neuzen dezelfde kant op staan. Zeker op universitair niveau zijn mensen vaak opgeleid binnen een specifiek vakgebied. Dat maakt het soms lastig om in te schatten hoe anderen het zien. Vooral bij technologie is het belangrijk dat alle stakeholders hetzelfde doel voor ogen hebben.”
Huvenaars is een spin in het web in het brede, regionale start-up-ecosysteem. Zo is hij actief bij de private accelerator Imec.istart, en werkzaam voor Briskr en de Radboud Universiteit. Hierdoor blijft hij start-ups ook ondersteunen na de beginfase. “Na een incubatorprogramma bij Mercator Launch, willen we start-ups blijven begeleiden. Doordat ik midden in de regio sta en betrokken ben bij meerdere partijen, kan ik voor een gestroomlijnde reis zorgen. Van beginnende ondernemer tot succesvolle scale-up.”
Een nieuwe fase
In de afgelopen vijf jaar maakte Mercator Launch een groei door: van een competentieontwikkelingsprogramma, tot een volwaardige incubator.
“We zijn geëvolueerd naar een omgeving waar we start-ups door de verschillende fasen heen begeleiden. Daarmee hebben we een compleet aanbod voor start-ups.”
Daarbij is een sterke regionale samenwerking volgens Huvenaars van belang. “Met alle partijen in de regio die goed samenwerken, zoals Imec.istart, Briskr en de Radboud Universiteit, hebben we nu de basis om een ecosysteem te bouwen waar start-ups écht het beste uit zichzelf kunnen halen. Dat is iets waar ik naar uitkijk!”
En toekomstdromen? Die zijn er ook. “We willen een centraal punt worden voor kennisintensieve start-ups in de regio. En dan met name op het gebied van tech, health en maatschappelijke impact. We betreden zelf ook een nieuwe fase, waarin we de kwaliteit van ons programma flink omhoog gooien. Zo willen we de juiste basis geven aan innovatieve startups op hun weg naar succes. We trainen startups, en zorgen dat ze met voldoende kennis de deur uitgaan. Maar ook daarna willen we ze blijven begeleiden door samen te werken met onze regionale partners. Als we de succesverhalen van onze start-ups kunnen delen, werkt dat weer als een magneet voor nieuwe talenten en ideeën”, aldus Groenendaal.
Huvenaars sluit af: “Als we als regio de positie willen innemen waar we van dromen, dan mogen we de bescheidenheid best aan de kant zetten. Als we als regio een gestroomlijnd ecosysteem vormen voor start-ups, dan kunnen we echt iets bereiken.”
Meer informatie? Neem dan contact op met Mercator Launch!